In 1952 ontwikkelde de Franse arts dr. Michel Pistor deze therapie voor behandeling van pijn en sportblessures. Met deze therapie kon hij de werkstoffen direct injecteren op de plaatsen waar dat nodig was. De laatste jaren wordt mesotherapie steeds meer gebruikt voor cosmetische behandelingen.

Wat is mesotherapie?

meso21Bij mesotherapie wordt met een geavanceerd pistooltje met een heel fijn naaldje de werkzame stoffen in de huid ingebracht. De behandeling is niet geheel pijnloos, maar prima te verdragen. Na de behandeling mag er een uur niets op het behandelde gebied worden aangebracht. De behandeling is een ideale behandeling als oppepper voor de huid. Wil je nog iets verder en dieper gaan? Kies dan voor de microneedling behandeling bij onze huidtherapeut Jessica of Kimberley.

Welke werkzame stoffen worden er gebruikt?

Natuurlijke werkstoffen met als basisstof hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof, die zorgt voor soepelheid en de vochtbalans in de huid herstelt. In deze basisstof zijn vitaminen, zoals vitamine A,C en E (deze behoren tot de groep van anti-oxidanten), mineralen en aminozuren toegevoegd. 

Waarom zou ik kiezen voor mesotherapie?

De huid is als volgt opgebouwd in de opperhuid, een beschermingsbarrière, die dient als contactvlak met de buitenwereld; de lederhuid, de werkelijk fundamentele substantie van de huid, met een zeer complexe anatomie; en het onderhuidse vetweefsel, het celweefsel van de huid op de spieren. Alle ingrendiënten die wij met mesotherapie in de huid brengen werken specifiek op elke huidlaag.

meso11

Lederhuid
De lederhuid bestaat uit een elastische substantie waarvan de biochemische structuur hoofdzakelijk is opgebouwd uit hyaluronzuur en collageenvezels. Tal van elementen vullen de lederhuid aan door zich met het hyaluronzuur te binden. Dit zuur speelt in feite de rol van bindmiddel voor de huid.

Hyaluronzuur
Naarmate men ouder wordt, wordt het steeds moeilijker voor de huid om zelf hyaluronzuur aan te maken. De huidveroudering ontstaat geleidelijk aan door een verdunning van dit zuur. Met de jaren vermindert het huidlaagje in dikte (6% elke tien jaar) en er verschijnen huidscheurtjes, doorgaans rimpels genoemd.

Huidmetabolisme
Het huidmetabolisme heeft op celniveau tal van elementen nodig. Vitamines, mineralen, aminozuren, etc. Met de jaren ontstaan er problemen met de micro-circulatie, waardoor er een tekort aan oxygenatie (toevoer van zuurstof) in de huidcellen ontstaat. De huid verarmt, de celactiviteit vertraagt. We constateren een afname van de collageenproductie (1% per jaar) en van elastine. De huid verliest haar tonus (spanning), soepelheid en uitstraling. Mesotherapie vult het tekort aan hyaluronzuur, vitamines, mineralen en aminozuren weer op een natuurlijke manier aan. Door middel van micro injecties worden deze werkzame stoffen in de huid gebracht, daar waar ze nodig zijn om de huid te laten herstellen.

Door beschadigingen die veroorzaakt worden door de zon en de geleidelijke afname van collageen verliest de huid haar uitstraling en elasticiteit. Mesotherapie zorgt ervoor dat de stofwisselingsprocessen in de huid worden geactiveerd. Hiermee kunnen dus verouderingsverschijnselen worden behandeld. Het samenklonteren van collageen wordt bijvoorbeeld ongedaan gemaakt. Dat is weer goed voor de egaliteit van de onderliggende huidlagen, waardoor de huid nieuwe veerkracht krijgt.

Wat zit er in de cocktail dat we in de huid brengen?

  • Hyaluronzuur: Dit is een natuurlijk bestanddeel van de huid dat nodig is voor een sterke, strakke en elastische huid. Wanneer er minder hyaluronzuur wordt aangemaakt verliest de huid zijn jeugdigheid en veerkracht en kunnen rimpeltjes ontstaan. Met mesotherapie wordt het tekort aan hyaluronzuur weer aangevuld;
  • Vitamines: Verschillende vitamines die nodig zijn voor een goede biologische balans van de huid, waaronder vitamine A,B,C,E en K. Hierdoor wordt verdunning van de huid tegengegaan, worden anti-oxidanten ingebracht, wordt collageenvorming gestimuleerd en wordt de micro-bloedsomloop van de huid verbeterd;
  • Aminozuren: Belangrijk voor de proteïnestofwisseling van de huid. Deze herstructureren en repareren de weefsels die door huidveroudering zijn beschadigd;
  • Mineralen: - zoals sodium, potassium, calcium en magnesium zijn verantwoordelijk voor talrijke celfuncties en stimuleren het weefselmetabolisme;
  • Coënzymen: binden de vrije radicalen en beschermen tegen schadelijke milieu-invloeden en verhogen de snelheid van reconstructie van de weefsels;
  • Nucleinezuren: stimuleren de vorming van nieuwe eiwitten in de huid (proteïnebiosynthese).

Bovenstaande werkzame stoffen worden door middel van kleine prikjes in de huid van het aangedane gebied ingebracht. De prikjes in de huid leiden tevens tot een betere doorbloeding, waardoor een herstellend effect van de huid zelf en de weefsels eronder optreedt. Aangezien de stoffen die worden ingebracht ook weer worden afgebroken door het lichaam is er geen permanent resultaat te boeken. Een onderhoudsprogramma is dan ook aan te bevelen voor het behouden van het bereikte resultaat. Dit kan variëren per huidtype en is leeftijdsafhankelijk.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

De mesotherapiebehandeling kan als losse behandeling geboekt worden als een korte oppepper maar als je echt resultaat wilt adviseren wij een kuur van 6 behandelingen.

Leeftijd: 35+

  • 6 behandelingen (eens per 2 weken een behandeling);
  • onderhoudsbehandeling (1 behandeling iedere 6 maanden).

Leeftijd: 45+

  • 6 behandelingen (eens per week een behandeling);
  • onderhoudsbehandeling (1 behandeling iedere 4 maanden).

Wat kan je na de behandeling met mesotherapie verwachten?

Na de behandeling ontstaat er een lichte roodheid van het behandelde gebied. Je huid kan gloeien en wat strak aanvoelen. Een uur na de behandeling mag je de huid behandelen met een huidverzorgend product indien gewenst. Wanneer je de behandeling voor het eerst doet kan een klein blauw plekje ontstaan wanneer de huid dun is. Bij een kuur zien we dat de huid steviger en sterker wordt en dit niet meer voorkomt. Qua effect zien we na een kuur voornamelijk huidverjonging, verbeterende hydratatie van de huid, steviger en sterkere huidconditie, oppervlakkige lijntjes zijn verminderd en de huid heeft een natuurlijke glow.

Zijn er risico's en complicaties van mesotherapie?

Aan de behandeling met mesotherapie zijn nagenoeg geen risico's verbonden aangezien er uitsluitend lichaamseigen stoffen worden ingebracht. Wanneer tijdens de behandeling een oppervlakkig bloedvaatje wordt aangeprikt, kan er een zeer klein bloeduitstortinkje ontstaan dat meestal snel weer is verdwenen. In nagenoeg de meeste gevallen kan je de normale werkzaamheden de volgende dag gewoon weer voortzetten.